Pages

Tuesday, April 16, 2013

#05 : Tak Sabarnya. . .


Hai kawan-kawan

ce tengok tajuk yang kat atas tu??.  . .korang rase apa yang buat Ira tak sabar-sabar ni ???
hahaha. . .
bersempena dengan cuti semester yang lama memanjang sampai 2 bulan ini. . .Ira merancang hendak melancong ke luar negara. . .cewah. . .yealah. semalam Ira baru sahaja pulang dari negara jiran. . .Negara Brunei Darul Salam. . .sebelah Miri je. . .hahaha. . .tapi kira beruntung ah. .bukan semua orang dah pergi ke Brunei. . .betol tak??
tapi. . .
semalam Ira sempat ke Kuala Belait je. . .tak sampai ke bandar Brunei pun. . .sebab lewat sangat dah semalam. . .kitaorang bertolak dari Miri pukul 2 petang. . .bimbang pulak kalau ke Bandar Seri Begawan tu alamat nya tak pulang Miri pulak nanti. . .lagipun makcik kita tak tahu sanagat jalan ke Bandar. . .hari tu pernah pergi dengan pakcik kita. . . dia kerja ke kat Kuala Belait. . .so,dia tahu ah serba sedikit jalan kat Negara Brunei nie. . .
oklah. . .
Ira nak share kan sedikit pic kenangan waktu pergi melancong ke Bandar Brunei. . .




ni adalah serba sedikit pic waktu kat sana. . .

tapi. . .
sebenarnya. . .
yang buat Ira terlebih excited Ira akan bertolak ke Peninsular Malaysia tomorrow. . .
heaheahea
Ira nak melancong bersama Mak Su yang Ira sayang tu. . .
kitaorang melancangan hendak ke. . . . . 
. . .
nantikan sambungannya. . .
doakan semoga Ira selamat sampai ke sana. . . 
amin. . .
Insya Allah. . .
oklah. . .
semoga kita berjumpa lagi di lain hari di lain waktu. . .
Assalamualaikum.  . .




Sunday, April 14, 2013

#04: Study di bilik tidur VS bilik discussion


Hai kawan-kawan. . 
apa khabar?? sihat??. . .Ira alhamdulillah. . 
sihat. . .almaklumlah. . .baru balik Miri. . 
kitaorang tengah cuti semester sekarang. . .
so. . ambik kesempatan pulang ke kampung halaman di Miri. . 
lama tau cuti. . .hampir 2 bulan. . .
korang pulak??. .

STUDY DI BILIK TIDUR VS BILIK DISCUSSION
. . . 
kenapa?
pelik ke tajuk yang Ira tulis tu???
sapa yang sedang, pernah, @ akan duduk kat asrama sudah tentu ah pernah mengalami situasi ini kan??
ha?
biasalah. . .bila kite dh duduk sendiri. . .i mean jauh dari family, cikgu. . .
so. . kita kena atur sendiri masa belajar kita. . .betul tak???
mula2 dulu memang ah susah. . .mana taknye. . .mana masa nak makan lagi. . .pergi kelas lagi. . .
dahtu bile jadi "SISWA/SISWI" nie kuliah kite tak menentu. . ada yang kuliah sampai pukul 10 malam. . .
tak hairan dah. . .walaupun course Ira sebenarnya masa kuliah die tak lebih dari pukul 6. . .tapi Ira ada penagalaman kuliah sampai pukul 10.30 malam. . .
biasalah. . .kelas tamabahan. . .almaklumlah. . .subject memang ah sikit. . .tapi. . .kandungan dalam buku tu. . .hanya Allah je tahu. . .
.  . .
oklah. . .jom Ira nak kongsi sikit pengalaman Ira sepanjang 1 semester ni. . .

STUDY DI BILIK TIDUR

- Jimat tenaga (yealah. kita tak perlu turun bawah nak pergi bilik study. . .)
-sumber makanan mudah diperolehi (kalau lapar, capai je makanan dalam bilik tu. tak perlu susah2 nak beli)
- kalau dah ngantok sangat. . .baring je terus atas tilam. . .hahaha. . .betul tak???

STUDY DI BILIK DISCUSSION 

-lebih fokus nak study. . .(yealah. biasanya kalau dalam bilik discussion tentu senyap, so, tentu senang nak study. . tol tak??)
-kalau ngantok tahan je. . .tak payah nak ngade nak tidur k. . .study je k. . .hahaha
-NO FOOD AND DRINK ARE ALLOW AT THIS ROOM. . .hahaha. . .so.  ..kalau lapar, balik bilik, study. . .ok. . .

oklah. . .
nie je yang Ira dapat share kan. . .sebenarnya haritu nak up-date blog nie. . .memandangkan masa tidak mengizinkan, Ira tunggu cuti je lh Ira up-date blog kesayangan Ira ni. . .
maaflah jika apa yang Ira share kan ni kurang menarik perhatian tetapi apa yang Ira tulis, datangnya dari hati Ira sendiri. . .setiap manusia mempunyai pelbagai pengalaman sendiri semasa belajar. betul tak?

. . .
sampai sini coretan Ira kali ni. .Insya Allah jika berkesempatan kita pasti akan berjumpa lagi. . .
Assalamualaikum. . .



Monday, March 11, 2013

#03



Hai kawan-kawan. . .
Bertemu lagi kita dalam. . .blog Ira ni . . ala. . .lama jugak tak up-to-date blog kan. . .biasalah. . .tinggal kurang dari 2 minggu lagi nak Final Destination Exam. . .huhuhu. . .wish me luck. . .
Oklah. . .
Hari ni nak buka sedikit cerita pasal baju. .semua tahu kan apa yang di maksudkan dengan baju?? . . betol tak?? . . .rata-rata manusia kat dalam dunia ni guna baju kan. . .(alamak. . .melalut terlebih pulak dh). . .
Oklah. . .sebenarnya Ira nak cerita sikit pasal “DRESS” yang Ira beli. . .tak lah mahal sangat. . .kat kedai biasa-biasa je. . .lainlah korang kan. . .cantik ker??? . . .tengok sendiri ah. . .tak dapat nak komen apa-apa. . .(takdelah . . .gurau jer). . .
Kalau nak ikutkan hati memang tak nak beli pun ‘DRESS’. . .tapi. . .memandangkan kitaorg ada “DINNER” kan. . .nak buat camane kan. . .BPC(Badan Pertolongan Cemas) yang Ira join GERKO setiap hari rabu tu, diorang ada buat dinner. . .biasalah. . .kalau dah dinner. . .tentu berkait rapat dengan DRESS kan??. .sebab tu ha Ira beli DRESS. . .kalau suka-suka kirim salam je lah. . .susah sikit nak pakai. . . selesa lagi guna jeans kalau nak keluar jalan-jalan. . .
Yang menghampakan Ira sekarang ni. . .diorang cakap dinner kat RESTAURANT STEAMBOAT. . .alamak!. . .ku sangakan di Hotel. . .rupa-rupanya di restoran biasa. . .baik tak payah je susah-susah beli DRESS kan. . .huhuhu. . .memang ah Ira tak pernah pergi steamboat (ye ke??tak pernah ke???tak pasti gak. . .dah abah Ira kan hobi dia hujung minggu tangkap ikan. . .nak steamboat apa lagi???. . .makan dalam boat dia je ah lagi best. . .fresh lagi tu tau. . .dahlah musim bubuk a.k.a udang halus sekarang!!!. . .aarrrggghhh!!! .  .nak balik. . .nak makan belacan). . .
Apa-apa pun . . .Ira tak pasti lagi nak pergi ke tak. . .bayaran yang dikenakan ialah RM25/person. . .huhuhu. . .antara dua heiye yea. . .

oklah kawan. . . inilah DRESS yang ira maksudkan tu. . .kalau cantik like.  .kalau tak . . .diam je ah. . .hahahah. . ..merapu lah pulak. . .hahahaha. . .
semoga berjumpa lagi di lain waktu dalam blog yang sama k. . .
hahaha. . .
Assalamualaikum. . .



Thursday, January 24, 2013

#02


Salam Maulidur Rasul kawan-kawan
hai kawan-kawan

sorry sesangat sebab post hari tu Ira dah terDELETE . . .ok. .
so. . 
kena buat baru ah ni kan. . .
hahahaha
seperti yang Ira dah bagitahu kat post sebelum ni. .. 
ada something Ira nak cerita. . .
nak tahu.. . 
jom ikuti kisah ini sampai penghujungnya k. . .

1. Ira dah sambung study balik dah. . 
Ira sambung study kat UiTM Samarahan, Kuching. . .
Ira ambik bidang Pengurusan Hotel dan Pelancongan. . .
huahuahauhauhua. . 
course yang sangat menyeronokkan tetapi ENGLISH amat meRISAU kan daku. . 
dahlah semua nya kena dalam ENGLISH. .. 
so. . .Ira kena kuatkan usaha Ira untuk terus berjaya. . .
doakan Ira tau. . .(amin ya rabbal alamin). . .


ni di ambik waktu AGM HM111(annual general meeting) .. . 
heaheahea

2. Ira jumpa kawan baru. . .mestilah kan. . .dah tempat baru kawan pun mesti baru. . .
special ke tidak. . .
itu biarlah menjadi rahsia Ira k .. .
hahahah


ni adalah kawan baru Ira. . .
yang 2 orang atas tu. . .
diorang roomate Ira. . 
yang sorang lagi memang jarang bersama dengan kitaorang 3. . .
seronok juagak tau. . .
diorang kira junior dari Ira. . .
tapi. . 
senang nak bawak jadi kawan. . .
heaheahea. . .


ini kawan saya. . .classmate saya. . .
hahaha. . .
namanya. . .
NURHADAINA. . .
hahahaha

3. Ira belajar bahasa baru tau. . .
bahasa apa??
bahasa MANDARIN ah. . .
hahahaha

ini pulak Sir yang mengajar Mandarin. . 
dia ni memang best giler. . .
die sporting. . .
heaheahea.. . 
tapi kekadang tu. . .
ada orang ambik kesempatan terhadap die. . .
diorang sengaja datang lewat pergi kelas. . .
kecian kat Sir tau. .. 

oklah kawan-kawan. .. 
sampai sini dulu coretan Ira kali ini k. . .
sampai kita bertemu lagi dalam Blog yang sama pada Waktu yang berbeza. ..

wassalam

#01

hai kawan-kawan. . . 
lama sungguh dah Ira tak up-to-date my blog kan. . .
dah berdebu bagai dah blog ni tau. . .

oklah. . . 
korang semua apa khabar???
hope korang sihat k. . .
sekarang ni Ira busy gak ah. . .
busy entah pape. . . 
hahahaha. . 
oklah. . 
nak tahu ke apa perkembangan Ira sekarang ni??

1.  Ira dah sambung study balik dah tau. . .nak tahu kat mane kena tunggu ah episod seterusnya. . .cewah. . .main episod lah pulak kan. . .

2. . .Ira dah jumpa kawan baru. . istimewa ke tidak. . .kena tunggu k. . 

3. . Ira belajar bahasa baru??? Bahasa ape lah agaknya kan???. . . .

oklah.. .
apa-apa pun. . .
kena tunggu ah k kawan-kawan. . . 
wassalam. ..